Zo verander je in 4 stappen je gewoontes

We houden van gewoontes, van routine. Maar soms is het ook eens goed los te komen van de ‘sleur’ in het dagelijks leven en het roer helemaal om te gooien. Toch is dat in de praktijk vaak lastiger dan je verwacht. Hoe verander je je gewoontes écht, en nog belangrijker: hoe houd je het vol? Hieronder vier makkelijk toepasbare stappen om jouw leven een andere richting te geven!


Je comfortzone

Uit onderzoek van Phillippa Lally blijkt dat je een gewoonte in ongeveer 66 dagen af- of aanleert. Bij dit onderzoek werd er gekeken naar hoe lang het gemiddeld duurde voordat de testpersonen een handeling automatisch uitvoerde en dat antwoord was 66 dagen. Uiteraard is iedereen anders en ligt het ook aan hoe groot of hardnekkig de gewoonte is die je wilt af- of aanleren.


In de praktijk kan het iets langer duren omdat ons brein ons op het moment tegenspreekt, zegt gedragswetenschapper Ben Tiggelaar. Je werkt aan de ene kant aan je plan, maar aan de andere kant verlang je weer naar die comfortzone. De hersenen zijn zo geprogrammeerd dat we alles doen om angst, pijn en afwijzing te voorkomen. Het liefst stelt ons brein al deze situaties zo lang mogelijk uit. Op het moment dat er geen andere uitweg meer is, dan pas worden we geforceerd naar verdere opties en oplossingen te kijken. Hoe kun je er nou voor zorgen dat je veranderingen echt succesvol kan doorvoeren? Volg deze vier stappen:


1. Stel doelen die haalbaar zijn

Bedenk ten eerste wat je überhaupt wil veranderen en bereiken. “Zorg ervoor dat hier duidelijke doelen en maatstaven aan gekoppeld worden”, adviseert Tiggelaar. Het is beter om dan meerdere prestatiedoelen op te stellen dan bijvoorbeeld één einddoel. Als je bijvoorbeeld zou willen afvallen kan je doel zijn: ‘ik wil fitter worden’. Schijf dan voor jezelf op op welke manier en door het volgen van welke stappen je dit gaat bereiken, zodat het tastbaar wordt.


2. One step at a time

Wil je iets groots bereiken? Deel je grotere doel dan op in kleinere stukjes. Wil je stoppen met het eten van zoetigheid terwijl je eigenlijk een echte snoepkont bent, dan is het een minder goed idee om jezelf niets lekkers meer te gunnen. Maak dan de afspraak met jezelf dat je elke dag één momentje hebt waarbij je iets kleins mag, bij de koffiepauze op je werk bijvoorbeeld. Maak hier een soort ritueeltje van – dus doe dit altijd tijdens die koffiepauze – zodat je sneller went aan deze nieuwe routine. Je zult gauw merken dat je makkelijker kan loslaten van alle andere momenten waarin je zin hebt in zoetigheid.3. Benoem het vaak

Dit klinkt misschien vreemd, maar het kan je wel verder helpen. In het begin kan het lastig zijn om je nieuwe plannen vol te houden. Echter als je er met anderen in je omgeving over praat, kunnen zij je stimuleren waardoor je het beter en langer zal volhouden.


4. Vier je prestaties, hoe klein ze ook zijn

Heb je één van je deelprestaties gehaald? Vier het gewoon! Je mag best trots zijn op jezelf als je weer een stapje dichter bij je doel bent. Dit kan een complimentje aan jezelf zijn, maar je kan jezelf ook op iets kleins trakteren. Als het jou motiveert door te gaan, helpt het!


Bronnen: Bedrock, Management Impact, British Journal of General PracticeMeer lifestyle artikelen - The Chunk List