Met deze tips ruim je je huis gestructureerd op

Wil jij - net als iedereen in deze quarantainetijden - je huis opruimen, maar heb je geen idee waar te beginnen? Snappen we! Daarom 5 tips die je op weg helpen om effectief op te ruimen.


1. Maak categorieën

Werk niet per kamer, maar in categorieën. Zo houd je het overzicht. Start bijvoorbeeld eerst met je kleding, dan keukenspullen en dan boeken. Net zo lang tot je elke categorie hebt gehad.


2. Haal alles eerst uit de kast

Jup, je leest het goed: eerst de hele bende uitmesten. Begin je met je kleding? Gooi dan alles op één hoop.


3. Verzamel alle dingen die weg mogen of verkocht kunnen worden

Nu je hele categorie bij elkaar ligt is het zaak twee stapels te creëren: een voor weggooien en de tweede voor weggeven/verkopen. Wees streng voor jezelf bij het maken van keuzes. Denk jij bij alles: ‘dit ga ik later nog gebruiken’ of ‘als ik binnenkort een paar kilo afval, past dit kledingstuk vast weer'? Niet doen! Die gedachten zijn uit den boze volgens Marie Kondo. De vraag is vooral: is het op dít moment in je leven bruikbaar en word je er blij van?


4. Verzamel alle dingen die je wil houden

Natuurlijk maak je ook een stapel voor alles wat je wil houden. Berg de categorie zoveel mogelijk op één plek op. Dus: alle kleding in één kast, alle keukenspullen op één plek, alle boeken in één kast. Op die manier kun je alles makkelijk terugvinden.


5. Ruim je kasten vervolgens effectief in

Heb jij ook allemaal kastjes en lades vol met kleine frutsels? Sla dan wat handige manden, bakken en opbergsystemen in, waardoor je je spullen echt netjes en overzichtelijk kan organiseren. Hoe meer je je spullen op vaste plekken in vaste groepen ordent, hoe meer rust je krijgt in je hoofd.