Geld besparen tijdens de coronacrisis doe je zo

We worden op een bepaalde manier allemaal geraakt door de coronacrisis. Laten we realistisch zijn, het zijn geen toptijden. Op het gebied van gezondheid eist het zijn tol, maar ook financieel gezien is het voor heel veel Nederlanders een flinke domper. Door het coronavirus zijn we in een nieuwe economische crisis beland. Het is dus verstandig om juist nu ervoor te zorgen dat je een kleine buffer opbouwt. Hoe je dat doet? Geld besparen tijdens de coronacrisis doe je zo!


Maak je maandelijkse uitgaven inzichtelijk

Het is wellicht op dit moment niet zo van toepassing, maar die cappuccino's onderweg kosten opgeteld stiekem best wat geld. Ook al heb je het in eerste instantie niet zo in de gaten. Het is dus belangrijk om een goed overzicht te hebben van wat er maandelijks eigenlijk uit gaat. Zo zie je duidelijk of je te veel centen spendeert aan niet noodzakelijke uitgaven, zoals veel shoppen of eten afhalen. Kijk vervolgens waar je kunt besparen. Kan je sportschoolabonnement gepauzeerd worden nu je toch niet kunt gaan sporten? Wellicht kun je je maandelijkse databundel van je telefoon omlaag schroeven. Nu je je huis toch bijna niet verlaat heb je lang niet zoveel data nodig. Zo zie je maar weer dat je op veel gebieden iets kunt besparen!


Neem je abonnementen eens onder de loep

Normaal zul je hier niet echt de tijd voor nemen. Maar kijk eens kritisch naar alle abonnementen die je ooit hebt afgesloten, op tijdschriften, streamingdiensten, maandelijkse bossen bloemen en ga zo maar door. Nu is de perfecte tijd om te kijken of je iets hiervan wilt stopzetten. Dit geldt ook voor verzekeringen. Veel mensen hebben verschillende soorten verzekeringen afgesloten, waarvan sommige hetzelfde dekken. Check dus even of je op dit gebied niet dubbel betaalt.


Bespaar in je vaste lasten

Indien mogelijk: wissel je wel eens van energiemaatschappij? Zo niet, dan raden we je aan hier eens in te duiken. Je kunt namelijk veel geld besparen door af en toe te wisselen van energiemaatschappij. Vaak krijg je een flinke korting bij het afsluiten van een nieuw contract. Dit geldt natuurlijk ook voor je tv- en internetpakket. Ga op zoek naar de beste deals!

Doe slim boodschappen

Boodschappen doen kan maandelijks flink oplopen in kosten, vooral als je vaker dan noodzakelijk naar de supermarkt gaat. In de huidige 'blijf thuis'-cultuur ga je al minder vaak, maar probeer er nu maar één keer per week te komen. Plan daarom je maaltijden zo ver mogelijk vooruit en maak vervolgens een boodschappenlijstje. Koop versproducten, fruit en groenten die veelzijdig zijn en dus in veel gerechten gebruikt kunnen worden. Sla daarnaast wat blikken bonen, linzen, maïs, tomatenblokjes en kikkererwten in voor later in de week als je verse groenten op zijn. Kook zo veel mogelijk vers en vermijd pakjes (deze zijn ongezonder, minder lekker en in verhouding ook nog eens veel duurder). Houd je verder zo veel mogelijk aan je boodschappenlijstje, dan kom je niet in de verleiding om tussen het boodschappen doen door dingen in je kar te slingeren die je niet nodig hebt. Zo heb je meteen inzichtelijk wat je per week aan je boodschappen uitgeeft. Handig toch?


Denk na over je luxe uitgaven

Hou je van online shoppen? En doe je dit redelijk automatisch, zonder echt na te denken? Probeer dan stap voor stap je shopgedrag aan te passen. Wil je iets in je winkelmandje knallen, denk dan goed na of je het écht nodig hebt. Heb je niet al een soortgelijk jurkje in je kast hangen? Zijn deze schoenen echt het geld waard? Blijf jezelf bij elke 'verleiding' de vraag stellen of je het daadwerkelijk nodig hebt. Het antwoord zal vaak 'nee' zijn. Op deze manier voorkom je miskopen en bespaar je uiteindelijk veel geld!


Blijf bezig

In deze tijden is het niet raar als je je sneller verveelt. Je bent 24/7 thuis, dus is de verleiding groter om dingen online te kopen. Blijf dus vooral bezig. In en rondom je huis zijn er genoeg klusjes te doen waar je normaal niet aan toe zou komen. Denk je alles al uitgespeeld te hebben? Er is altijd nog genoeg te doen als de coronaverveling toeslaat!


Kanttekening: Is je spaarrekening wél goed gevuld? Dan is het uiteraard verstandig (en ook wel eens zo leuk) om af en toe de lokale ondernemers te steunen. Zij kunnen het in deze tijd namelijk extra hard gebruiken! Je kunt dus eten laten bezorgen door een lokaal restaurant, of een cadeaubon bestellen van je favoriete concept store. Op deze manier helpen we elkaar de crisis door!