Deze ochtendrituelen maken je alleen maar vermoeider

De nachten dat je acht uur slaapt en uitgerust wakker wordt voordat je wekker afgaat, kun je waarschijnlijk op één hand tellen. Wij in ieder geval wel. Na weer een gebroken nacht, beloof je jezelf die avond écht op tijd te gaan slapen. Maar... dat netjes op tijd onder de wol kruipen heeft weinig zin als je onderstaande rituelen blijft aanhouden. Afleren dus!


Snooze until you lose

Wekkers op telefoons hebben standaard een snoozefunctie. Heel handig natuurlijk dat je om de vijf minuten een reminder krijgt om op te staan, alleen is het wel funest voor de kwaliteit van je slaap. Door te snoozen ontwaak je namelijk uit je REM-slaap (je diepe slaap) en kun je aan het einde van de streep je vermoeider voelen dan iemand die veel minder heeft geslapen. Probeer vanaf nu dus meteen op te staan zodra je wekker afgaat!


Tel niet je uren slaap

Heb jij een app die je slaapt bijhoudt? Geen goed idee. Zodra je 's ochtends ziet dat de app een slechte nacht heeft geregistreerd, schiet je al snel in de stress. Dat is niet hoe je een dag wil beginnen. Laat het dus los en oordeel liever zelf hoe uitgerust je je voelt.

Te weinig water drinken

Als je slaapt, gebruikt je lichaam al het vocht dat je die dag hebt gedronken. Dit kan dus de reden zijn dat je soms met een uitgedroogd gevoel wakker wordt in de ochtend. Het schijnt zelfs zo te zijn dat je na acht uur zonder water te drinken, vermoeid en geïrriteerd kan raken, aldus de University of Connecticut. Leer jezelf daarom aan vóórdat je 's morgens de deur uitgaat een flink glas water leeg te drinken.


Je bent een avonddoucher

Je hebt ochtenddouchers en avonddouchers. Als je altijd doucht vlak voordat je gaat slapen, kan het zijn dat je hierdoor minder snel in slaap valt. Het rozige gevoel na een warme douche in de avond lijkt juist te helpen, maar doordat je lichaamstemperatuur hierdoor verhoogt, duurt het langer tot je weer 'op temperatuur' komt en in slaap kan vallen.


Je gaat te weinig naar buiten

Dit hoeven we in principe niet te benoemen, want dit is algemeen bekend. Als je weinig tijd buiten spendeert, ben je door de dag heen minder fit. Vitamine D is belangrijk voor je energiepijl en deze kun je alleen buiten in natuurlijk licht bijtanken. Ga overdag dus sowieso een klein rondje wandelen.


Bron: Oxford AcademicMeer lifestyle artikelen - The Chunk List