top of page

Bucketlist: De ultieme IJsland roadtrip

IJsland: het land van vuur en ijs, zwarte stranden met ruige fjorden en natuurlijk het land van het betoverende noorderlicht. Dat iedereen dit pareltje eens bezocht moet hebben spreekt voor zich. Het land is niet alleen een droom voor fotografen, maar roadtrippers moet het fotogenieke IJsland ook eens bezocht hebben!

De IJslandse Ring road

IJsland is qua oppervlakte niet zozeer groot, bijna drie keer zo groot als Nederland, maar om het hele land te kunnen zien is het nodig dat je de 1.332 kilometer tellende ringweg rondrijdt. Deze weg baant zich prachtig om het eiland heen; vanuit deze hoofdweg is het ook redelijk makkelijk om ‘off-road’ te gaan en de net wat apartere bezienswaardigheden te bezoeken. Ben je dit van plan? Dan is het nodig dat je een auto (lees: 4×4!) huurt.

Maar, als je nu de ringweg van IJsland gaat rijden, wat moet je dan in Godsnaam allemaal bezoeken? Het antwoord: alles! Het mooie van een roadtrip is dat je onderweg in de auto ontzettend veel kunt zien. Het rijden in IJsland is al een feestje op zich. Steeds als je denkt dat het niet mooier kan, kan dat dus wel. Om het toch wat makkelijker te maken, hebben we een paar must-sees verzameld.


Seljalandsfoss

IJsland staat ook bekend om het ontelbaar aantal watervallen. Seljalandsfoss is er één van en de moeite waard omdat je achter de waterval kunt lopen. Trek hiervoor wel waterdichte kleding aan: je wordt nat! Ook als je foto’s wilt maken is het aan te raden dat je je camera afdekt.

IJsland Seljalandsfoss - The Chunk List

Black sand beach

De complete zuidkust van IJsland bestaat uit zwart strand, je kunt dus overal een bezoekje brengen aan dit ‘buitenaardse’ gebied. Overal is dit maanlandschap prachtig, maar er is één speciaal plekje waardoor het nóg minder van deze wereld lijkt zijn. Dat is bij Sólheimasandur, waar in 1973 een DC3 vliegtuig van de US Navy is neergestort. Typ de coördinaten 63.459523,-19.364618 in op je GPS et voilà, gevonden!

IJsland Solheimasandur DC3 - The Chunk List

Svínafellsjökull

Deze gletsjertong – letterlijk vertaald: Varkensberggletsjer – is één van de vele gletsjertongen van Vatnajökull. Toch vinden we dit de mooiste om te zien. Babyblauw en grijs gestreepte ijsbrokken as far as the eye can see.

IJsland Svínafeslljökull Gletsjer - The Chunk List

Jökulsárlón glacier lagoon

Global warming heeft allerlei effecten op de natuur. De Jökulsárlón glacier lagoon is er eentje van. Door de opwarming van de aarde smelt het ijs van de grootste gletsjer van IJsland – Vatnajökull – en komt het terecht in dit meer. Je kunt als je iets langer blijft de ijsbrokken zien ronddobberen. Als je er toch bent, vergeet dan niet over te steken naar het strand, daar spoelen de stukken namelijk aan bij Diamond Beach. Dit geeft een mooi contrasterend resultaat: blauw glinsterende ijskristallen op een gitzwart strand.

IJsland Jökulsárlón Gletsjermeer - The Chunk List

Goðafoss

Deze in het noorden gelegen waterval is een plaatje, vooral tijdens de golden hour. Kom hier dus rond zonsopkomst of –ondergang als het een zonnige dag is: betoverend uitzicht (en foto's) gegarandeerd!

IJsland Goðafoss Waterval - The Chunk List

Hverir

Hverir – ook in het noorden gelegen – is een geothermisch actief veld. Dit gebied is één grote kleurrijke rookpot. Het mag er misschien - door de vrijkomende zwavel - niet zo lekker ruiken, het uitzicht maakt dit alles goed. Promise.

IJsland Hverir - The Chunk List

Myvatn

Dit meer is prachtig om langs te wandelen. Daarnaast staat het gebied bekend als ‘the Northern Lights capital’, omdat het er vaak pikkedonker wordt. Van september tot ongeveer half april heb je de grootste kans om dit groene dansende gordijn waar te nemen. Dus als je in deze maanden Myvatn bezoekt en het is een heldere avond, ga dan op jacht naar het noorderlicht!

IJsland Myvatn Meer Noorderlicht - The Chunk List

Hraunfossar

Deze waterval is iets minder bekend, maar des te meer de moeite om te bezoeken. Hij ligt op slechts 30 minuten rijden van de ringweg, dus die kun je even meepakken onderweg. Hraunfossar heeft veel mooie kleine details en het water in de rivier heeft een prachtige helder blauwe kleur. Zeker de moeite!

IJsland Hraunfossar Waterval - The Chunk List

Meer IJsland

Natuurlijk zijn er nog zo veel meer gebieden in IJsland te ontdekken. De mooiste en vooral meest onverwachte dingen kom je echt tegen als je een keer links of rechts afslaat op de ringweg!


 

Bevalt deze reis je? Pin 'm en bewaar voor later:


IJsland Tips Pinterest


 

Meer travel artikelen - The Chunk List

bottom of page