8x tips voor als je geen held bent in thuiswerken

Zit je door het coronavirus verplicht thuis, maar ben je niet gewend om vanuit huis te werken? No stress. Wij hebben 8 tips voor je op een rij gezet, waardoor jij thuis net zo effectief en productief bent als op kantoor.


1. Doe alsof je de deur uit gaat

Spring onder de douche, kleed je aan, doe je make-up op, maak een goed ontbijt en start je werkdag. Het is misschien een aantrekkelijk idee om lekker in je pyjama of huispak aan de slag te gaan, maar doe het niet. Je komt daardoor eigenlijk niet in de écht productieve stand.


2. Creëer een goede werkplek

Misschien wel de belangrijkste tip. Zoek een fijn, comfortabel plekje in huis waar je de ruimte hebt en lekker zit. Probeer het vooral ook zo prettig mogelijk voor jezelf te maken. Heb je een extra scherm? Sluit 'm aan. Goede bureaustoel in huis? Pak 'm erbij.


3. Ga afleiding uit de weg & maak afspraken met je nieuwe collega's

Niks vervelender dan dat je continu afgeleid wordt. Maak daarom duidelijke afspraken met je partner, gezin of huisgenoten. Koptelefoon op? Niet storen. Deur dicht? Dat is met reden.

4. Balanceer werk en privé

Hou zoveel mogelijk je vaste routine in stand en probeer een goede balans te vinden tussen werk en privé. Pas je normale kantoorregels toe: sluit na zessen je laptop af en werk ook niet door tijdens je lunchpauze. Probeer verder op gescheiden plekken in huis te werken en te ontspannen en vermijd werken op bank of bed. Het ritueel van het ‘naar huis gaan’ kan je thuis creëren door bijvoorbeeld andere kleren aan te trekken.


5. Houd contact

Je mag je collega's dan even niet zien, maar dit hoeft natuurlijk niet te betekenen dat je ze ook niet meer spreekt. Houd in plaats van een fysieke vergadering videomeetings. Kom je even niet uit je werk of ben je benieuwd hoe die ene collega erover denkt? Bel, slack, skype of app! Voorkom dat je thuis geïsoleerd raakt en houd de teamspirit erin.


6. Haal een frisse neus

Het is voor niemand goed om een hele dag met ramen en deuren gesloten te zitten, dus maak af en toe even een ommetje of gooi je tuindeuren open. Ben je daarna weer een stuk frisser en scherper.


7. Zet een lekker muziekje op

Ga vooral afleiding als de tv uit de weg. Kies een lekkere playlist waar jij gefocust op kan werken.


8. Geniet er ook een beetje van

Het is voor veel mensen niet de meest ideale situatie waarin we zitten, maar probeer het positief te bekijken. Je bespaart een hoop reistijd en je wordt er een stuk creatiever van.