10x de leukste stedentrips van 2020

Met een nieuw jaar - en decennium - in zicht, zocht Lonely Planet weer alle topbestemmingen uit die je in het nieuwe jaar wilt bezoeken. Ook rangschikken ze de top 10 stedentrip bestemmingen voor het nieuwe jaar. Wij kunnen ons wel vinden in dit lijstje en hebben zin zo veel mogelijk van deze steden aan te doen in 2020. Jullie ook?1. Salzburg, Oostenrijk

Het Salzburg Festival wordt 100 jaar en dat zal gevierd worden! Het muziek- en dramafestival zal dit jaar daarom extra uitpakken in de binnenstad. Als je aankomende zomer Salzburg bezoekt zal de stad dus helemaal in thema zijn van het festival!


2. Washington D.C., Verenigde Staten

Dit jaar zullen alle ogen op Washington D.C. gericht zijn, aangezien de Verenigde Staten het 100-jarig bestaan van het negentiende Amendement vieren - de wet die ervoor zorgde dat vrouwen mochten stemmen. Verschillende musea in de stad zullen speciale programma's en tentoonstellingen organiseren om dit jubileum te vieren. Tel hier nog bij op dat in 2020 in de Verenigde Staten de verkiezingen weer plaatsvinden en je hebt een must-visit stad!


3. Caïro, Egypte

Veel Nederlanders bezoeken Egypte voor een strand- en duikvakantie. Maar het land heeft zoveel geschiedenis, dit alleen is al de moeite om aankomend jaar Caïro te bezoeken! In 2020 gaan namelijk de deuren van het Grand Egyptian Museum open, een gigantisch state-of-the-art museum die compleet in teken staat van één beschaving. Het museum ligt overigens op 3 kilometer afstand van de Gizeh piramiden, wat het extra speciaal maakt!


4. Galway, Ierland

Galway is een gezellige Ierse stad waar je een avond kunt vullen met pub-hoppen en het luisteren van livemuziek. Nu Galway is uitgeroepen tot Cultural Capital 2020, zal er extra veel bijzonders in de stad georganiseerd worden. Zeker de moeite waard dus!


5. Bonn, Duitsland

Bonn was ooit de hoofdstad van Duitsland, maar de stad stond nooit echt bij iemand op de radar. Maar met de naderende 250ste verjaardag van Beethoven staat Bonn in 2020 weer op een hoop lijstjes. Het hele jaar door kun je hier verschillende klassieke optredens en culturele acts in het teken van de componist verwachten.


6. La Paz, Bolivia

Deze Boliviaanse miljoenenstad die in een kloof ligt maakte nooit écht veel indruk bij reizigers. Toch is La Paz de moeite. Wij hebben deze stad zelf bezocht en waren erg onder de indruk van hoe groot deze stad is en dat alles er prima functioneert ondanks de ligging (in een steil dal op een aanzienlijke hoogte van 3600 meter). Mi Teleférico - de OV-kabelbanen van de stad - zijn ook echt een uitje met een waanzinnig uitzicht. In 2014 begonnen ze met drie lijnen, maar in 2020 zullen er 11 lijnen in werking zijn. Als je een trip door Zuid-Amerika gaat maken en ook Bolivia bezoekt, sla La Paz dan zeker niet over!


7. Kochi, India

Deze Indiase stad met een relatief koel klimaat, is in opmars op het gebied van hernieuwbare energie en lanceerde de eerste volledig op zonne-energie aangedreven luchthaven ter wereld. Maar dat is niet per se de reden dat Kochi in deze top 10 staat. Met bohocafés, intieme homestays in gezellig straatjes en een scala aan vooruitstrevende gallerijen gaat deze stad ons hart veroveren in 2020!


8. Vancouver, Canada

Vancouver - de groene Canadese stad die zich tussen de Stille Oceaan en beboste bergtoppen bevindt - is de geboorteplaats van Greenpeace. Dat uitgerekend deze stad voorloper wil zijn in stedelijke duurzaamheid is dus geen verrassing. De milieuvoordelen van het al lang bestaande Greenest City 2020 Action Plan zal je verblijf hier alleen maar verrijken. Benut het uitgebreide fiets- en wandelnetwerk, inclusief een onvergetelijk stuk van 28 km langs de stranden en de kustlijn, of wandel in de bossen waar sinds 2010 meer dan 102.000 nieuwe bomen zijn geplant!


9. Dubai, Verenigde Arabische Emiraten

In 1990 was er nog nauwelijks een Dubai, nu bijna dertig jaar later is deze stad leading. De toekomst ligt in Dubai, aangezien de stad op zoek is naar de overtreffende trap op het gebied van bijna alles. De stad in de Verenigde Arabische Emiraten zal de World Expo 2020 organiseren waar 190 landen alles op alles zetten om hét nieuwste te presenteren op gebied van duurzaamheid en mobiliteit (zei er iemand vliegende auto's?). Verwacht wordt ook dat the Museum of the Future - museum van innovatie en ontwerp - aankomend jaar zijn deuren zal openen. Genoeg redenen om naar Dubai af te reizen dus!


10. Denver, Verenigde Staten

Denver verandert sneller dan ooit. Op gebied van creativiteit en goed eten gaan de veranderingen bizar snel. Leegstaande panden veranderen in hippe hotels en nieuwe food halls zoals Milk Market stillen je honger met een eclectisch farm-to-table menu. Daarnaast zijn er tal van interessante en nieuwe musea te bezoeken. Kortom: deze stad verlaat je niet ongeïnspireerd, boeken dus!
Meer travel artikelen - The Chunk List